fbpx

Waarom de juiste kleur belangrijk is

door | jun 1, 2020 | Blog, Tips | 0 Reacties

Kleur op je website zorgt niet alleen voor schoonheid en herkenbaarheid van jouw merk, kleur heeft een psychologisch effect op mensen. De studie naar de effecten van kleuren op de mens staat nog in de kinderschoenen en toch is er al heel veel bekend.

Zo beïnvloeden kleuren je emoties en ze doen iets met je brein. Onbewust hebben kleuren voor mensen een bepaalde betekenis. Nu je dat weet, kun je voor je website heel zorgvuldig kleuren uitkiezen en combineren. Ik zet ze voor je op een rij:

Blauw

De kleur blauw wordt geassocieerd met evenwicht, wilskracht, koelte en rust. Het wekt vertrouwen.

Geel

Geel is de kleur van de zon en licht. Geel staat voor geluk, succes, optimisme, wijsheid en intelligentie.

Goud

Goud is de kleur van rijkdom. Als je je website een luxe uitstraling wilt geven, kun je werken met goudtinten. Goud staat voor glamour, helderheid, wijsheid, luxe en rijkdom.

Grijs

Grijs geeft de bezoekers van je website een vorm van rust. Het straalt nuchterheid, elegantie en wijsheid uit, maar ook ouderdom.

Groen 

Groen staat voor geluk, gezondheid, vrijheid, genezen, hoop, welzijn, vrede, ontwikkeling en vooruitgang. Alles wat positief is wordt met de kleur groen geassocieerd.

Oranje

Oranje is de kleur van stabiliteit, beheersing en controle.

Paars

Paars is de kleur van veranderingen, renovatie, spiritualiteit, meditatie en concentratie. Dit is de kleur die negatieve energie omzet in iets positiefs. Daarom zie je paars veel gebruikt worden op spirituele websites.

Rood

Rood staat voor passie, vuur, opwinding en fixatie. Rood heeft aantrekkingskracht, iemand die rood draagt is moeilijk te negeren bijvoorbeeld, je ogen worden automatisch naar rood getrokken. Rood wordt ook geassocieerd met gevaar.

Roze

Roze is een kleur die wordt geassocieerd met vrouwelijkheid en onschuld. Soms ook met naïviteit.

Wit

Wit staat voor puurheid, onschuld, licht en vrede. Wit helpt om dingen te verhelderen en werkt opbeurend. Het is dus een heel goed idee om wit als basiskleur voor je website te gebruiken.

Zilver

Zilver is de kleur van adel en wordt in verband gebracht met onderscheiding en geld.

Zwart

Zwart staat voor verleiding, macht, luxe, kracht en mysterie. Het staat ook voor verdriet en pijn. Zwart gecombineerd met goud en zilver, geeft een website de uitstraling van status en luxe.

Kleuren kiezen voor je website

Als je kleuren uitkiest voor je website, is een goed uitgangspunt jouw ideale klant. Wat zoekt jouw ideale klant op jouw website en welke kleuren passen daar het beste bij? Uiteraard moet het ook aantrekkelijk zijn.

Ik adviseer altijd om als basis wit te gebruiken, al is het alleen omdat het rust en duidelijkheid creëert op je website. De tekst in zwart of een grijstint. Voor kopteksten kun je kleur gebruiken.

Voor de rest is het afhankelijk van je doelgroep en welke emotie je wilt oproepen.

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey, leuk je te ontmoeten!

Voel je vrij me een berichtje te sturen als je vragen hebt over jouw website.

Volg je ons al?